Drodzy Przyjaciele!

Przekazywanie 1 % płaconego podatku na potrzeby Domu Artystów Weteranów Scen Polskich w Skolimowie jest okazywaniem zrozumienia problemów z jakimi zmaga się środowisko skupione wokół Związku Artystów Scen Polskich, aby utrzymać tę unikalną placówkę i zapewnić zamieszkującym w niej nestorom polskiego teatru, filmu, opery i baletu godziwy standard finału artystycznych dokonań i spokojną starość.

Dom Artysty-Weterana obchodził niedawno swoje 90-lecie. Powstał, rozbudował swoje obiekty, przetrwał trudne lata międzywojenne, tragiczne czasy okupacji i względnie stabilne okresy powojenne dzięki determinacji środowiska artystycznego i tradycji przywiązywania najwyższej wagi do opieki nad starszymi koleżankami i kolegami, wreszcie dzięki licznym darczyńcą, sponsorom, ludziom rozumiejącym potrzebę wspierania środowiska poświęcającego swe losy, pracę i talenty sprawie narodowej kultury.

Wspieranie jednym procentem płaconego podatku istnienia i funkcjonowania Domu Artysty-Weterana jest również manifestacją poparcia najszlachetniejszych celów polskiego życia społecznego, wokół których nieodmiennie gromadzą się nastawieni patriotycznie aktorzy teatralni, śpiewacy operowi, operetkowi i musicalowi, tancerki i tancerze, realizatorzy spektakli, reżyserzy, scenografowie, choreografowie, autorzy tekstów, twórcy muzyki i nieoglądani przez widzów sprawcy teatralnych efektów. Jednoprocentowa hojność każdorazowego darczyńcy stanowi również przejaw solidarności wobec naszego środowiska, konkretną pomoc i wsparcie dla najbardziej potrzebujących jego utalentowanych nestorów.

Sławomir Pietras, Prezes Zarządu

***

Wszystkich, którym bliska jest idea Domu Artystów Weteranów w Skolimowie, prosimy o wsparcie Fundacji Artystów Weteranów Scen Polskich.
Przekazując na jej rzecz 1% ze swojego rocznego podatku dochodowego, umożliwiacie pomoc zasłużonym Artystom.

Bądźcie z nami!

Numer KRS – 0000161031