Nasz Dom

Dom Artystów Weteranów Scen Polskich w Skolimowie jest własnością ZASP. Został wybudowany z inicjatywy aktora Antoniego Bednarczyka w roku 1927, ze składek członków ZASP i darowizn miłośników teatru, z myślą o samotnych emerytowanych artystach. Do II wojny światowej pełnił także funkcję schroniska dla aktorów pozostających w trudnej sytuacji życiowej. Dotowany po wojnie przez Ministerstwo Kultury i Sztuki i wspomagany finansami zdobytymi poprzez liczne i różnorodne akcje koleżeńskie (kwesty, aukcje, przedstawienia, koncerty), pozostaje nadal miejscem pobytu nieuprawiających już zawodu artystów. Powiększony w latach 80-tych o nowy budynek, dzięki m.in. zapisom testamentowym Zofii Terné i rodzeństwa Rapackich, jest dziś zamieszkany przez blisko 50 osób. Każdy pensjonariusz ma swój osobny pokój, który może zapełnić własnymi meblami i pamiątkami. W nowym domu zaprojektowano także mieszkania dla małżeństw, wyposażone w aneksy kuchenne i łazienki.

Skolimów jest uzdrowiskową miejscowością położoną 25 km od centrum Warszawy w kierunku południowo-wschodnim. Wszystkie budynki znajdują się na terenie pięknie utrzymanego parku. Opiekę nad Domem sprawuje Fundacja i Komisja Skolimowska ZASP..