daw_lat_90_17_ 467

Dzień Artysty Weterana 2017.

22 kwietnia 2017 r. Skolimów gościł wielu Przyjaciół i Darczyńców: wspaniałych artystów, przedstawicieli władz Konstancina i Piaseczna, biznesmenów, dziennikarzy i fotografów. Prezes Związku Artystów Scen Polskich Olgierd Łukaszewicz i Prezes Fundacji Sławomir Pietras apelowali gorąco o wsparcie Domu Artystów Weteranów, opis naszych potrzeb finansowych ubarwiając anegdotami ze swoich działań zawodowych i społecznych. Krystyna Janda przeczytała fragment książki „Hamlet w stanie spoczynku” o początkach Domu. Wystąpili artyści Chóru Teatru Wielkiego w Poznaniu, kilka arii wykonali Joanna Woś (sopran) i Sylwester Kostecki (tenor), na fortepanie zagrał Mariusz Rutkowski. Ignacy Gogolewski wyrecytował fragmenty „Wielkiej Improwizacji” i monologu Kordiana. A odkryciem wieczoru okazał się Beniamin Citkowski, młody tancerz z Opery Bałtyckiej.

Wyjątkowym momentem było wręczenie Zofii Kucównie, która przez trzydzieści lat poświęcała swój czas i siły na rzecz Domu, działając w Komisji Skolimowskiej ZASP.

Mimo niesprzyjającej pogody, przed Domem wykonano pamiatkową fotografię.

Wieczór uwieńczył wspaniały tort, przygotowany przez pracowników Domu dla Gości i Mieszkańców. Nad całym przebiegiem uroczystości czuwała Anna Solnicka-Heller, Dyrektor Domu, dokumentacją fotograficzną zajęli się Maria Wilma i Tomasz Grochoczyński.

Organizatorzy serdecznie dziękują Tomaszowi Budycie za ufundowanie wina do toastu za przyszłość Domu, Szkole Baletowej im. Romana Turczynowicza za użyczenie sali prób dla tancerza i prof.  Emila Wesołowskiego (choreografia), drukarni Elbos za pomoc w wydrukowaniu zaproszeń.