Wielkanoc w Skolimowie

22 marca 2016 roku odbyło się w Domu Artystów Weteranów w Skolimowie tradycyjne spotkanie Wielkanocne, zwane przez nas wszystkich „jajeczkiem”. Gospodarzami śniadania byli: Anna Solnicka-Heller, nowa dyrektor DAW, Marlena Miarczyńska, prezes Zarządu Fundacji, Krzysztof Szuster, członek Rady Fundacji i Stanisław Górka, członek Komisji Skolimowskiej, którzy powitali przybyłych gości, kolegów, a przede wszystkim mieszkańców Domu.

Uroczystość rozpoczęła się koncertem fortepianowym Szymona Drabińskiego, ucznia Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej II st. im. Z. Brzewskiego w Warszawie.

Nasi mili goście i dobrodzieje, a wśród nich Arkadiusz Strzyżewski – wicestarosta Powiatu Piaseczyńskiego i Kazimierz Jańczuk – burmistrz Gminy Konstancin Jeziorna, złożyli wszystkim życzenia z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych. Ryszarda Gozdowska, w imieniu mieszkańców, podziękowała za piękne życzenia. Emilia Krakowska, wspaniała aktorka, barwna postać naszego środowiska, przyjaciółka i Ambasador Domu, przybyła na spotkanie wraz z uczniami Szkoły Aktorskiej Haliny i Jana Machulskich, by wspólnie złożyć podziękowanie, hołd i wręczyć kosz kwiatów Żeni Herman – aktorce i pedagogowi tej szkoły. Gdy nowy kapelan DAW, ksiądz Tomasz Zdeb, pobłogosławił pokarmy i obecnych, przyszedł czas składania sobie wzajemnie życzeń – moment zawsze wzruszający.

Na spotkanie Wielkanocne przyjechał cały Zarząd Fundacji, który również tą drogą raz jeszcze pragnie gorąco podziękować naszym przyjaciołom, których dary urozmaiciły i ubogaciły Wielkanocne menu w DAW – Cezaremu Gabryjączykowi, Lidii i Wincentemu Chachulskim (wędliny z Łasku),  Jolancie i Bogumiłowi Sobierajom (Zakład Przemysłu Cukierniczego w Milanówku), Dariuszowi Strzelczykowi (Globsad – jabłka) oraz Szymkowi Drabińskiemu za piękny koncert a jego profesorowi, Karolowi Radziwonowiczowi, za przygotowanie młodego pianisty.

Dziękujemy także Annie Matusiak, Piotrowi Nesterowiczowi i Krzysztofowi Piotrowskiemu z TVP Partner Studio, za zrealizowanie reportażu z uroczystości, który zamieszczamy poniżej, zapraszając do jego obejrzenia!

skolimow_jajeczko_16_ 096

skolimow_jajeczko_16_ 100