Uroczysty Dzień Artysty Weterana 2016

11 kwietnia 2016 roku, zgodnie z naszą wcześniejszą informacją i zaproszeniem, w warszawskim Teatrze Collegium Nobilium odbył się koncert z okazji Dnia Artysty Weterana organizowany przez Fundację Artystów Weteranów Scen Polskich.

Gwiazdą wieczoru była Rena Rolska.

Prezes Fundacji, Marlena Miarczyńska, przywitała przybyłych gości oraz ogłosiła nadanie Fundacji Artystów Weteranów Scen Polskich imienia Gustawa Holoubka z dnia 08.04.2016. Prezes ZASP
i Przewodniczący Rady Fundacji, Olgierd Łukaszewicz, odczytał kilka dokumentów na temat apelu Gustawa Holoubka na temat utworzenia Fundacji sprzed lat. Scena Collegium Nobilium prezentowała się wspaniale – pieczę nad scenografią i dźwiękiem objęła Kalina Hlimi-Pawlukiewicz z Zarządu Fundacji.

W koncercie piosenek z repertuaru Reny Rolskiej (i nie tylko) wystąpili m.in. Izabella Bukowska, Ewa Makomaska, Iwona Tober, Dominika Czajkowska, Jakub Milewski, Zbigniew Rymarz, Maciej Klociński oraz Antoni Predygier jako kataryniarz, żywcem z piosenki Reny Rolskiej. Koncert poprowadził Ryszard Rembiszewski, serdeczny przyjaciel Reny Rolskiej i pomysłodawca tego uroczystego wydarzenia. Uwieńczeniem pięknego koncertu, przeplatanego materiałami archiwalnymi TVP i PR – teledyskami piosenek w wykonaniu Reny Rolskiej i nagranie z „Podwieczorku przy Mikrofonie” z cyklu „ Rolska do tablicy”, był legendarny przebój „ Złoty Pierścionek” wykonany przez Jakuba Milewskiego, który wręczył diwie tego wieczoru, Pani Renie, prawdziwy złoty pierścionek ufundowany przez firmę Natalia Gold.

Na widowni gościliśmy delegację artystów weteranów z DAW w Skolimowie oraz wielu innych, znanych artystów teatru, filmu i estrady, m in. Zofię Kucównę, Emilię Krakowską, Zofię Czerwińską, Janusza Gajosa, Jerzego Połomskiego, Witolda Sadowego i inne znakomitości. Do świetności wieczoru przyczynili się nasi dobrodzieje: Peter Pulaski (z tych Pułaskich, z których pochodził Kazimierz Pułaski), który wprowadził gości po koncercie w świat świetnych win, Marcin Bąk z pysznymi jabłkami oraz państwo Jolanta
i Bogumił Sobierajowie ze słodkim hitem „krówka z Milanówka”. Wszyscy goście wieczoru zostali obdarowani muffinkami wykonanymi i podarowanymi przez DAW w Skolimowie pod osobistą pieczą nowej dyrektor, Anny Solnickej-Heller.

Do zobaczenia za rok!

dzien art.wet_16_ 285  dzien art.wet_16_ 274

dzien art.wet_16_ 264

dzien art.wet_16_ 242