„Reszta jest monologiem” – Adam Hanuszkiewicz w rozmowie z Renatą Dymną i Januszem B. Roszkowskim

4 kwietnia 2016 roku na Małej Scenie warszawskiego Teatru Powszechnego im. Zygmunta Hübnera odbyło się artystyczne spotkanie promujące wydaną przez Wydawnictwo BOSZ książkę „Reszta jest monologiem”, będącą zapisem rozmowy Adama Hanuszkiewicza z Renatą Dymną i Januszem B. Roszkowskim.

Spotkanie, pełne zabawnych i wzruszających anegdot i wspomnień przywołanych przez wychowanków i przyjaciół Mistrza, urozmaiciły występy aktorów i muzyków współpracujących z bohaterem wieczoru w czasach jego szefowania Teatrowi Narodowemu i  Nowemu. Zaśpiewali m.in.: Edyta Jungowska, Brygida Turowska, Małgorzata Duda, Julian Mere, Aleksander Trąbczyński. Krzysztof Szuster pojawił się wraz z pointerem, niemal wierną kopią swoich dwóch psów, które występowały w słynnej inscenizacji „Miesiąca na wsi” Czechowa w Teatrze Małym. Nie zabrakło też motocykla Hondy z „Balladyny”, na którym to on właśnie jeździł w stroju Balladyny, jako Bożena Dykiel. Sam Mistrz pojawił się na ekranie w historycznych już sekwencjach filmowych.

Miłym dla nas zakończeniem wieczoru była zapowiedź, że część dochodu z wydania książki zostanie przeznaczona na Dom Artystów Weteranów Scen Polskich im. Wojciecha Bogusławskiego
w Skolimowie, za co serdecznie dziękujemy. Prowadzący wieczór – Renata Dymna i Piotr Gąsowski, uroczyście przekazali symboliczny czek na ręce dyrektor DAW, Anny Solnickiej-Heller, i Prezes Fundacji, Marleny Miarczyńskiej, która przez lata była też aktorką u Adama Hanuszkiewicza w Teatrze Narodowym i Małym.

Sam Adam Hanuszkiewicz wielokrotnie bywał gościem w naszym domu w Skolimowie, gdzie prowadził długie rozmowy z Tamarą Taterą, obecnie mieszkanką DAW, a niegdyś  swoją „prawą ręką” jeszcze
w Teatrze Narodowym. Pani Tamarze Wydawnictwo BOSZ było uprzejme przekazać w prezencie egzemplarz książki „Reszta jest monologiem”.

Życzymy pasjonującej lektury.

hanuszkiewicz_promocja ksiazki_01