Uroczyste zakończenie obchodów Urodzin Fryderyka Chopina

Dnia 1 marca w Domu Polonii przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie odbył się ostatni w tym roku koncert w ramach obchodów Urodzin Fryderyka Chopina. Wystąpili mistrz i uczeń: Mistrz Karol Radziwonowicz wykonał m.in. „Koncert f-moll” Chopina z towarzyszeniem kwintetu smyczkowego
I Solisti di Varsavia oraz kompozycję „Andante Spianato i Wielki Polonez Es-dur” Chopina. Uczeń Karola Radziwonowicza, gimnazjalista ze Szkoły Talentów im. Zenona Brzewskiego w Warszawie – czternastoletni Szymon Drabiński – zagrał „Balladę F-dur” Chopina, „Lot Trzmiela” Rimsky’ego – Korsakova i jeden z „Momentów muzycznych” Rachmaninova.

Na koncert wybrało się pięcioro mieszkańców Domu Artystów Weteranów wraz z Panią Dyrektor, Anną Solnicką-Heller, którzy podobnie jak reszta publiczności byli zachwyceni kunsztem muzycznym Artystów. Na ten koncert zaprosiła Dyrekcję i Mieszkańców DAW Prezes Fundacji, Marlena Miarczyńska, jako że młody wykonawca Szymek Drabiński jest jej wnukiem.

Na koniec pięknego koncertu publiczność i wykonawcy odśpiewali hymn z obchodów Urodzin Fryderyka Chopina – słynną pieśń „Gdybym ja była słoneczkiem na niebie”. Całość koncertu, łącznie z wykonaniem „hymnu”, transmitowana była drogą radiową dla Polonii w Chicago.

Mistrz Karol Radziwonowicz i Szymek obiecali wystąpić w Domu Artystów Weteranów.

FB_IMG_1457094967514

FB_IMG_1457094992605