XIII Ogólnopolski Przegląd Twórczości Artystycznej Seniorów „TERAZ MY”

Z radością informujemy, że Fundacja Artystów Weteranów Scen Polskich objęła patronatem XIII Ogólnopolski Przegląd Twórczości Artystycznej Seniorów „TERAZ MY”

Seniorzy z całej Polski tańczą i śpiewają w ramach Przeglądu TERAZ MY.

XIII Ogólnopolski Przegląd Twórczości Artystycznej Seniorów – „Teraz My” to niemal jedyny tak duży festiwal, w całości poświęcony prezentacji działań twórczych osób po 60. roku życia. Przegląd powstał z myślą o animacji amatorskiego ruchu artystycznego Seniorów i od 13 lat służy wymianie ich doświadczeń, dokonań twórczych, jest przestrzenią do spotkania się.

Co roku „Teraz My” cieszy się dużą popularnością i jest jednym z niewielu przeglądów, w których udział jest bezpłatny.  Tym roku swoje uczestnictwo potwierdziło 192 zespołów (1732 osoby). Na scenie Okęckiej Sali Widowiskowej Domu Kultury „Włochy” zobaczyć będzie można m.in. 17 kabaretów, 15 spektakli teatralnych i 35 prezentacji folklorystycznych. Pozostali uczestnicy Przeglądu zaśpiewają, zatańczą, wyrecytują prozę i poezję, dadzą popis sztuki instrumentalnej.

W tym roku w gronie jurorów zasiądą m.in. Piotr Bogusław Jędrzejczak – reżyser i wiceprezes ZASP-u oraz prof. dr hab. Piotr Dahlig – muzykolog, etnograf, profesor UW, kierownik Katedry Etnomuzykologii w Instytucie Muzykologii UW.

Patronat honorowy nad Przeglądem objął Minister Pracy i polityki Społecznej oraz Fundacja Artystów Weteranów Scen Polskich.
Patronami medialnymi wydarzenia jest portal senior.pl oraz Radio Warszawa.
Partnerem Przeglądu została warszawska Fundacja Kreatywne Popołudnia, która prowadzi bezpłatne zajęcia rozwojowe dla seniorów.

Przegląd zaplanowany jest w dniach 13-15.11.2015 r. w Okęckiej Sali Widowiskowej Domu Kultury „Włochy” przy ul. 1 Sierpnia 36 A w Warszawie.

Ogłoszenie wyników nastąpi podczas Koncertu Galowego 22.11.2015 (niedziela) o godz. 13.00.

Wstęp na występy eliminacyjne oraz na Koncert Galowy jest wolny.

Autor: KJ
Dom Kultury Włochy